Sardinië Blog

Rondleiding in het zuiden

by Wilge! on oktober 2, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in het zuiden

Deze rondleiding start in Teulada, daar waar Hans en Laura een – ook voor jullie – huurbaar huis hebben: Casa Fiore D’Oro. Zij nemen ons mee langs schitterende stranden en interessante bezienswaardigheden in de wijde omgeving.

read more
Wilge!Rondleiding in het zuiden

Rondleiding over de Maddalena archipel

by Wilge! on juli 14, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding over de Maddalena archipel

Marieke en Sanne Segaar werken samen in hun reisorganisatie Sardinia4all. Sanne doet dat vanuit Nederland en Marieke van uit Cagliari. Zij leiden jullie graag rond in de Maddalena Archipel.

Wil je de mooiste wateren en baaien van Sardinië ontdekken dan mag je een bezoek aan de Maddalena eilanden eigenlijk niet overslaan. Vanuit de haven van Palau vertrekken dagelijks vele excursie boten naar dit eilanden paradijs. Wil je ook in het hoogseizoen zeker zijn van een plekje aan boord, reserveer dan van te voren een plaatsje.

read more
Wilge!Rondleiding over de Maddalena archipel

Rondleiding zuidoosthoek

by Wilge! on juli 8, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding zuidoosthoek

Wij zijn Alessandra, Rob en dochters al een paar keer tegen gekomen op Sardinië en in Nederland op een beurs. Dat was heel gezellig. Ze wonen nog niet zo lang op Sardinië, maar waren wel al echte kenners van het eiland. Dus, toen ik vroeg om een rondleiding in ‘hun’ omgeving, zeiden ze grif: ja! Ik geef ze dus graag het ‘woord’:

We beginnen voor het gemak in onze woonplaats Muravera, waar we 4 jaar geleden naar toe verhuisd zijn met ons gezin. 

read more
Wilge!Rondleiding zuidoosthoek

Rondleiding Villanova Monteleone

by Wilge! on juli 6, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding Villanova Monteleone

Deze rondleiding is van Bert van Bommel. Ik ken hem al langer en hij zeer enthousiast als het gaat om Sardinië. Ik heb hem al menig keer gesproken en hij vertelde dan over zijn passie voor deze streek van Sardinië, Sardijnse zang en archeologie. Vandaar dat ik hem heb gevraagd deze rondleiding te schrijven.

Mijn connectie met Sardinië

Mijn eerste bezoek aan Sardinië was in 1977, toen ik voor mijn studie geologie twee maanden lang veldwerk deed in de buurt van Alghero. We hadden onze tenten in Villanova Monteleone staan. We raakten al snel in contact met de lokale bevolking en van het één kwam het ander. Ik ben inmiddels meer dan 40 jaar getrouwd met iemand uit het dorp en al heel lang volledig ingeburgerd in deze hechte boeren-/herdersgemeenschap. We komen er een aantal maanden per jaar. Ik heb er een wijngaard en produceer gemiddeld zo’n 500 liter rode wijn per jaar, waarover ik in de kroeg, net als alle andere lokale wijnboertjes, opschep over de kwaliteit.

Ik ben zeer gefascineerd door de, nog met veel mysterie omhangen, nuraghe (min of meer samenvallend met de bronstijd) en pre-nuraghe (laat neolithicum en kopertijd) beschavingen. Ik bezoek veel archeologische sites.

read more
Wilge!Rondleiding Villanova Monteleone

Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)

by Wilge! on juli 6, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)

Jarenlang doen wij ons best om Sardinië op de kaart te zetten, om Sardinië hoger op de to-do-list van vakantieplannen te krijgen. En dat lukt heel aardig, maar als er 2 mensen zijn die dit in 2019 in een stroomversnelling hebben gebracht, dan zijn dit Ovan en Marije (Amkina) wel . Daarom vinden we het ook heel leuk dat zij een rondleiding rond ‘hun’ dorpje Ollolai willen geven.

Wij, Ovan & Marije zijn in Ollolai komen wonen in mei 2018, vanwege deelname aan het tv-programma van RTL: ‘Het Italiaanse dorp, Ollolai’, en achteraf voor ons 1 van de mooiste plekjes van het eiland geworden. Over kronkelwegen, door verschillende soorten landschappen en prachtige bergen ligt daar het kleine bergdorpje Ollolai op 1000 meter hoogte waarin je je 30 jaar terug in de tijd waant, grenzend aan een prachtig natuurgebied.

Voor ons is de ongerepte natuur één van de mooiste dingen in deze omgeving plus de mensen die ontzettend gastvrij zijn. Wij hebben in de tijd dat we op Sardinië hebben gewoond onze B&B Amkina gerund. Helaas hebben we het avontuur moeten afbreken, maar de mooie herinneringen zijn gelukkig blijvend. Ondanks dat we er amper 2 jaar hebben mogen wonen, hebben wij zeker speciale plekken mogen ontdekken in en rondom Ollolai. We willen je graag meenemen op een paar voor ons bijzondere plekken.

read more
Wilge!Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)

Rondleiding Tresnuraghes / Bosa (Oristano)

by Wilge! on juli 3, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding Tresnuraghes / Bosa (Oristano)

Jurgen en Marieke wonen sinds 2019 in het dorp Tresnuraghes aan de westkust van Sardinië. In juli openen zij Anima Sardà Bed&Wine, gelegen aan de route van noord naar zuid, precies tussen Alghero en Oristano en ongeveer 10 minuten van het idyllische stadje Bosa. Ze doen in 2020 mee aan het tv-programma ‘Ik vertrek‘. Ze hebben best al wat in de buurt rondgekeken en jullie krijgen hier de eerste indrukken van hen!

Tresnuraghes is een klein dorpje in een prachtige en dunbevolkte regio. Deze omgeving kenmerkt zich door een grote variatie aan overweldigende natuur. Welke richting je ook kiest, de zee, het binnenland, noord of zuid, het is gegarandeerd indrukwekkend en van betoverende schoonheid. ​​

read more
Wilge!Rondleiding Tresnuraghes / Bosa (Oristano)

Rondleiding in de Gallura

by Wilge! on juni 30, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in de Gallura

De vijfde rondleiding op Sardinië komt op naam van Yvon Agterhof . De streek die ze ons laat zien is haar ‘tweede thuis’. NB: voor de foto’s en kaartje geldt: klik er op om een grotere versie te zien. [Zie voor meer rondleidingen deze pagina]

SARDINIE, LA GALLURA, Een schat-eiland op zich!

Elk jaar als ik naar dit gebied van Sardinië afreis voel ik het kriebelen… ik mag weer! Voor mijn klanten is dit gebied praktisch altijd het start en eindpunt van de auto-rondreis. (Vanuit hier is het maar 40 minuten naar de luchthaven van Olbia)

read more
Wilge!Rondleiding in de Gallura

Rondleiding in de Marmilla (Oristano)

by Wilge! on juni 26, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in de Marmilla (Oristano)

Sardinië kent vele streken. De Marmilla is er één van. In deze onbekende mooie streek woont Sandra Sanna. Zij verzorgt daar onder andere rondleidingen, zoals ze dat ook hier in deze vierde rondleiding doet.

Sardinië is meer dan enkel de smaragdkusten, zoals bijvoorbeeld de Marmilla regio. Marmilla betekent “borst” en duidt op de ronde vormen van de heuvels in deze streek van de provincie Oristano. Hier heerst nog de rust van het authentieke Sardinië.

De Marmilla regio is één van de meest opwindendste, culinair rijkste streken van Sardinië. Deze regio werd vroeger de graanschuur van Rome genoemd! Vandaag zelfs één van de grootse centra waar de Cappelli graan word geproduceerd. Door de ongerepte, maar toch vruchtbare omgeving is het eten van uitzonderlijke kwaliteit en dat proef je!

read more
Wilge!Rondleiding in de Marmilla (Oristano)

Rondleiding in de buurt van Santu Lussurgiu (Oristano)

by Wilge! on juni 22, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in de buurt van Santu Lussurgiu (Oristano)

We zijn toe aan de derde rondleiding op Sardinië en dat doet Sam Pitzalis, die zijn onderkomen en werk in de provincie Oristano heeft, namelijk het dorpje Santu Lussurgiu. NB: voor de foto’s en kaartje geldt: klik er op om een grotere versie te zien. [Zie voor meer rondleidingen deze pagina]

Halverwege de westkust, tussen Bosa en Oristano in, ligt tegen de flanken van de Montiferru (IJzerbergen), in een oude vulkaankrater, het dorpje Santu Lussurgiu. Niet voor niets heb ik daar een vakantie-herenhuisje gekocht. Om te beginnen: het dorpje is monumentaal, befaamd in heel Sardinië, en het huisje is monumentaal.

read more
Wilge!Rondleiding in de buurt van Santu Lussurgiu (Oristano)

Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)

by Wilge! on juni 17, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)

Tweede in een serie rondleidingen over Sardinië door Sandra de Kort, wonende in het oude centrum van: Posada. NB: voor de foto’s en kaartje geldt: klik er op om een grotere versie te zien. [Zie voor meer rondleidingen deze pagina]

Aangezien Sardinië meer is dan alleen mooie stranden en rijk is aan cultuur, historie en natuur hierbij wat tips / rondtours voor de omgeving van Posada & Siniscola (oostkust, een 35 km onder Olbia, ideaal voor de eerste of laatste nachten indien je in Olbia aankomt / vertrekt).

Nuraghe San Pietro, Torpé

Nuraghes zijn pre-historische verdedigingstorens uit de bronstijd en behoren nu tot het belangrijkste archeologische erfgoed van het eiland. Men schat dat er meer dan 6500 gebouwd zijn op heel Sardinië. Een Nuraghe kon een hoogte bereiken tot wel 19 meter, dit ondanks dat ze gebouwd zijn met blokken steen die droog op elkaar gestapeld werden. Ze konden dienen als toevluchtsoord en was soms omringt door een nuraghe-dorp. De Nuraghe San Pietro bestaat uit een centraal deel en daar omheen 4 toegevoegde torens.

read more
Wilge!Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)