Sardinië Blog

Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)

by Wilge! on juni 17, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)

Tweede in een serie rondleidingen over Sardinië door Sandra de Kort, wonende in het oude centrum van: Posada. NB: voor de foto’s en kaartje geldt: klik er op om een grotere versie te zien. [Zie voor meer rondleidingen deze pagina]

Aangezien Sardinië meer is dan alleen mooie stranden en rijk is aan cultuur, historie en natuur hierbij wat tips / rondtours voor de omgeving van Posada & Siniscola (oostkust, een 35 km onder Olbia, ideaal voor de eerste of laatste nachten indien je in Olbia aankomt / vertrekt).

Nuraghe San Pietro, Torpé

Nuraghes zijn pre-historische verdedigingstorens uit de bronstijd en behoren nu tot het belangrijkste archeologische erfgoed van het eiland. Men schat dat er meer dan 6500 gebouwd zijn op heel Sardinië. Een Nuraghe kon een hoogte bereiken tot wel 19 meter, dit ondanks dat ze gebouwd zijn met blokken steen die droog op elkaar gestapeld werden. Ze konden dienen als toevluchtsoord en was soms omringt door een nuraghe-dorp. De Nuraghe San Pietro bestaat uit een centraal deel en daar omheen 4 toegevoegde torens. De centrale toren heeft een diameter van 4,1 meter. De nuraghe is in de loop van bijna 2 millennia bewoond of gebruikt. Het oudste deel, de centrale toren, is gebouwd in trachiet, met rotsblokken van aanzienlijke omvang. De andere 4 torens zijn later toegevoegd en gemaakt van lokale leisteen. Deze torens zijn niet rechtstreeks verbonden met de structuur van de centrale toren en hieruit blijkt dus dat hun constructie in een volgend tijdperk plaats heeft gevonden.
Opmerkingen van mensen die een bezoek hebben gebracht aan de nuraghe : De Nuraghe is zeer goed onderhouden met een goede bewegwijzering. De meneer van de kaartjes-verkoop ( 2019 € 3,- p.p.) is erg behulpzaam en zeer bekwaam. Geschikt voor alle leeftijden. Als je daar toch bent, kun je ook even doorrijden naar het mooie stuw meer: Lago di Thorpé of een wandeling gaan maken in het: Parco Regionale di Tepilora, Sant’Anna e Rio Posada

Castello della Fava, historisch centrum Posada

Slenterend door oud steegjes en soms steil omhoog via trappen kom je bij Castello della Fava. Het kasteel van Posada dateert uit rond de 13e eeuw en is dus gelegen in het historische deel van Posada op een kalkstenen heuvel met uitzicht op de vallei van de rivier van Posada en de zee. Het was het huis van de Giudicati (koningen / rechters) van Gallura en van Eleonora D’Arborea, de koningin van de Giudicato van Arborea. De naam is afgeleid van een oude legende volgens welke rond 1300 een moslimvloot Posada probeerde te veroveren door de inwoners, die hun toevlucht hadden gezocht in het kasteel, uit te hongeren. Op dat moment gaven de inwoners de laatste bonen, fave, aan een duif. De moslims, die de duif dood en vol bonen hadden gevonden, hebben vervolgens de voedselvoorraad van het kasteel overschat en besloten te vertrekken. Dat was de redding van de bevolking.
Opmerkingen van bezoekers : de wandeltocht naar boven is goed te doen, maar trek wel goede schoenen aan vanwege de straat van keien. In het kasteel is verder niet veel te zien maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Entree 2019 € 3,- p.p.

100% Sardinia, historisch centrum Posada

Na een bezoek aan de Nuraghe San Pietro, het historische centrum en il Castello della Fava kun je – voor dat je vertrekt uit het oude centrum – een bezoek brengen aan 100% Sardinia, een winkel/bar met 100% Sardijnse producten. Je kunt hier genieten van een heerlijk homemade citroenlimonade (zeer dorstlessend), een glaasje Sardijnse vermentino of bijv een in Sardinië gebrouwen biertje. Heb je lekkere trek? Kies dan voor een plankje met Sardijnse vleeswaren en kaas, uiteraard geserveerd met pane carasau (typische Sardijnse brood). Er is ook een winkelgedeelte waar je met zorg uitgekozen Sardijnse producten vindt. Mario, de eigenaar, spreekt goed Engels en kan je alle informatie geven over de producten.

Watersportcentrum Su Entu, strand van Santa Lucia

Het watersportcentrum Su Entu bevindt zich op het strand van Santa Lucia, een kleine 10km ten zuiden van Posada. Santa Lucia is als oud pittoresk vissersdorpje zeker de moeite waard om te bezoeken. Diverse muurschilderingen en een dikke oude toren: Torre di Santa Lucia. Blijf je een aantal dagen dan kun je bij het watersportcentrum een windsurf- of (catamaran)zeilcursus boeken. Kun je al surfen / zeilen dan is er de mogelijkheid om materiaal te huren. Verder zijn er ook sit-on-top kano’s voor de verhuur. De baai van Santa Lucia loopt geleidelijk af en is behoorlijk groot waardoor deze ideaal is om te watersporten.

Capo Comino strand

Net ten zuiden van Santa Lucia ligt het zandstrand van Capo Comino met het eilandje Isola Rossa. Diverse (in het hoogseizoen betaalde) parkeergelegenheden bieden toegang tot het droomstrand dat ideaal is voor een ontspannen dag aan de zee met kinderen, aangezien het kristalheldere water erg ondiep is en er vrijwel geen gevaar is door stromingen en golven. Dit mooie strand maakt deel uit van een reeks baai-achtige stranden van Posada tot Berchida. Wil je genieten van een heerlijke drankje / hapje met uitzicht over de baai dan is ‘Il Moletto’ aan de zuidkant de perfecte locatie. Il Moletto staat  bekend om haar fantastische visgerechten, maar ook om zijn mooie muurschildering!

Irgoli

Irgoli is een klein Sardijns dorpje een 15 km in het binnenland en staat bekend om haar muurschilderingen (murales). Neem de tijd om lekker door de smalle straatjes te wandelen om te genieten van de lokale sfeer en de muurschilderingen. Verder vind je hier nog de echte Sardijnse sfeer met de oude mannen die op het centrale plein samen komen. Bij de bar op het centrale plein kun je een heerlijke cappucino / biertje drinken. Verder is een bezoek aan de Kerk van San Nicola di Bari zeer zeker de moeite waard. Ook kun je er nog een nuraghe bezoeken: Complesso Nuragico Janna ‘e Pruna Je kunt deze Nuraghe bezoeken als je onderweg bent van Capo Comino naar Irgoli. Halverwege de SP72, iets voor Irgoli bij het bordje Chiesa SantÉlena, rijd je rechtsaf een super mooie tocht naar boven. Bij aankomst boven linksaf en dan rij je er zo heen. Vanaf Janna’e Pruna kun je vervolgens (om niet dezelfde weg terug te rijden) rechtdoor en neem je de weg die vervolgens uitkomt bij Irgoli (gewoon rechtdoor dan kom je in het centrum uit).

Tombe dei Giganti ‘S’ena e Thomes’

Een Tombe dei Giganti is een ‘reuzen’graf uit de bronstijd (tot het 2e millennium v.Chr.). De naam S’ena e Thomes betekent ‘de bron van Thomes’. De ingang naar de Tombe bevindt zich precies bij km.paaltje 19 van de provinciale weg SP38 die Dorgali verbindt met de snelweg Olbia-Nuoro 131. Eenmaal door het hek gaat het zandpad rechts en deze volg je voor een paar honderd meter (volg de pijlen op de grond). De Tombe is in uitstekende staat en is vanaf alle kanten te bezichtigen. De grote steen van de ‘ingang’ weegt zeven ton en bevindt zich in het midden van de halve cirkel. De stenen van de halve cirkel vormen een soort van hoorns met afnemende afmetingen van het midden tot aan de uiteinden. Achter de ‘ingang’ bevindt zich de begrafenisgang van 11 meter lang. De oriëntatie naar het zuiden is ongebruikelijk in vergelijking met andere graven die naar het zuidoosten zijn gericht. Er zijn nog 2 graven op Sardinië die eveneens naar het zuiden zijn gericht. De 3 graven zijn gericht op de ster Aldebarab van het sterrenbeeld Stier. Volgens de legende werden de graven van de reuzen (Giganti) gebruikt door enorme wezens maar in werkelijkheid waren het collectieve begrafenissen.

Villaggio Nuragico di Serra Orrios

Serra Orrios, op 10 km van Dorgali (en 6 km zuidelijk vanaf de Tombe dei Giganti S’ena e Thomes aan de SP38), is de grootste Nuragische nederzetting op het eiland. Het dorp bestaat oorspronkelijk uit meer dan honderd cirkelvormige hutten, gebouwd op een basis van rijen stenen en oorspronkelijk bedekt met takken. Ze zijn eenvoudig of verdeeld in verschillende kamers – ook om de dieren te houden, typisch voor een samenleving die zich toelegt op landbouw en fokkerij – met uitzicht op een enkele binnenplaats met een put. In de muren zijn nissen of kasten gemaakt. De vloeren zijn van stenen platen, kasseien of eenvoudig geslagen aarde. In het midden was een cirkelvormige haard, begrensd door stenen. Klei, en misschien kurk aangezien dat veel in deze omgeving groeit, werd gebruikt om de gebouwen waterdicht te maken. De huizen zijn gegroepeerd in drie blokken, verbonden door kleine straatjes en pleinen. ‘Hut 49’ valt op, geïsoleerd en kan de ‘ontmoetingshut’ zijn geweest, gekenmerkt door een kromlijnige indeling en uitgerust met een zitbank en een toegangshal. Het duizendjarige leven van het dorp Serra Orrios begon in de late bronstijd (16e eeuw voor Christus) en eindigde in de ijzertijd (9e tot 6e eeuw voor Christus).

Monte Albo (Siniscola)

Vanaf Siniscola is het zeker de moeite waard om met de auto de Monte Albo op te rijden via SP3, onderweg heb je fantastische vergezichten. De Monte Albo dankt zijn naam aan de lichte kleur van de kalkstenen rotsen en heeft een langgerekte bergkam van ongeveer twintig kilometer die het deelgebied Baronìe domineert. Tevens kun je op de Monte Albo prachtige wandelingen maken waarbij het naast goede wandelschoenen wel aan te raden is om te wandelen onder begeleiding van een gids of met een wandel-app om er zeker van te zijn dat je de weg niet kwijt raakt. Je kunt bijvoorbeeld naar boven rijden en bij aankomst in St’Anna linksaf gaan. Je rijdt nu aan de achterkant (gezien vanaf Siniscola) langs het massief. Je kunt bij Funtana S’Adde (= zadel) aan de SP3 je auto parkeren en (links) naar boven lopen om naar Punta Catirina te gaan.

Indien je voldoende tijd wilt hebben voor deze bezienswaardigheden raad ik je aan om hier 3 dagen voor uit te trekken. Uiteraard zijn dit een paar bezienswaardigheden en zijn er velen meer in dezelfde omgeving.

Festiviteiten:

Irgoli: Eind augustus: festival dell’organetto (accordeon festival)

Over de auteur:

Sandra van B&B Eleonora D’Arobrea geeft je graag extra tips afhankelijk van je interesse. Tevens kan zij je, buiten het hoogseizoen, begeleiden tijdens een wandeling / mountainbike-tour.

B&B Eleonora D’Arborea, historisch centrum Posada
Een heerlijke slaapplek nodig? Sandra is eigenaresse en beheerder van B&B Eleonora D’Arborea in het hoger gelegen historische centrum van Posada is ‘the place to be’ : mooie kamers in Sardijnse stijl ingericht, uitstekend uitgebreid ontbijt met vele eigen gemaakte producten, in de avond lekker koel doordat het wat hoger gelegen is, dakterras met fantastisch uitzicht. Wil je in de avond genieten van het fantastische uitzicht dan staat er op het dakterras een grilplaat om wat groente/vlees te grillen en zijn er alle benodigdheden als borden, bestek, sla-kom, etc etc. om je avond compleet te maken. Indien je graag de omgeving verkent per fiets (om bijv de Nuraghe San Pietro te bezoeken) kun je er B&B mountainbikes huren. Het B&B ligt maar een half uur rijden van de luchthaven en een kleine 40 minuten van de veerboothaven van Olbia.

Reactie redactie Sardinie-info:
Dank Sandra voor dit inkijkje bij jou in de buurt. Wij zijn ook in Posada geweest en een heerlijk kaasplankje met koude Vermentino (witte wijn) genuttigd bij 100% Sardinia. Ook hebben we overnacht in het prachtige B&B van Sandra. Verder hebben we ook oa op de campings Ermosa in Posada en meerdere keren op Selema in Santa Lucia gestaan. Zie onze campingervaringen. Het achterland is zo immens goot en ruig, daar valt nog veel meer te zien. Vooral als je van bergwandelingen houdt is dit een eldorado!

Ook noordelijk van Posado is flink wat te doen. Zo heb ik zelf een canyoning gemaakt in de Rio Pitrisconi. San Teodoro is een toeristisch dorpje. Of een bezoekje aan de eilanden Isola Tavolara en Isola Molara. Of bekijk de mooie vogels in een van de stagni’s (lagunes) die je hebt langs de kust van Posada naar San Teodoro. Vooral die net voorbij San Teodoro staat bekend om zijn vele verschillende vogels, onder ander de flamingo.

Nog zuidelijker dan hierboven besproken, zuidelijk dus van de rivier de Centrino  begint de Supramonte overgaand in het Gennargentu gebergte met de kliffen aan de kust bij Cala Gonone en de Gola di Goruppu. Ook de mooie druipsteengrot Grotta di Ispinigoli is een bezoekje waard. In een volgend blog hier meer over.

Tot slot nog een filmpje over Posada:

Wilge!Rondleiding in de buurt van Posada, (Nuoro)