Sardinië Blog

Rondleiding over de Maddalena archipel

by Wilge! on juli 14, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding over de Maddalena archipel

Marieke en Sanne Segaar werken samen in hun reisorganisatie Sardinia4all. Sanne doet dat vanuit Nederland en Marieke van uit Cagliari. Zij leiden jullie graag rond in de Maddalena Archipel.

Wil je de mooiste wateren en baaien van Sardinië ontdekken dan mag je een bezoek aan de Maddalena eilanden eigenlijk niet overslaan. Vanuit de haven van Palau vertrekken dagelijks vele excursie boten naar dit eilanden paradijs. Wil je ook in het hoogseizoen zeker zijn van een plekje aan boord, reserveer dan van te voren een plaatsje.

De meeste boottochten duren de hele dag en onderweg worden meerdere zwem-, foto- en snorkelstops ingelast. Enkele rederijen verzorgen zelfs een volledige lunch aan boord, vaak op basis van vis. Zoek je echt iets speciaals dan kun je ook een (catamaran) zeiltocht boeken. Uiteindelijk geldt voor alle aangeboden excursies, hoe duurder, hoe exclusiever de ervaring is. Zo is de kans groot dat bezoekjes worden ingelast aan de meest kleine en minder druk bezochte baaien, naast een glaasje prosecco aan boord.

Het Maddalena archipel bestaat uit meer dan 60 eilandjes. Op de meest noordelijke punt ligt Isola La Presa, de meest zuidelijke zijn de Nibani-eilanden, ter hoogte van Porto Cervo. Voor de welbekende smaragdkust zie je de meest zuidelijke eilandjes Mortoriotto, Soffi en Mortorio liggen. De meeste excursies leiden echter meestal niet langs deze eilanden, maar concentreren zich voornamelijk op de eilanddriehoek tussen Spargi, Santa Maria en La Maddalena. (Sardinië-info: Ze staan daarom ook niet op het kaartje)

De boten vertrekken al ’s morgens vroeg vanuit Palau. Zorg ervoor dat je niet op het laatste moment vanuit je accommodatie vertrekt, want het laatste stuk is vaak file rijden en drukte in de haven is bijna onvermijdelijk. Veerboten, zeilboten, rondvaartboten, privéjachten, rubberbootjes allemaal hebben ze 1 doel; op tijd vertrekken naar de Maddalena eilanden. In het eerste deel van de tocht vaar je langs de kust van Porto Raffael. Riante villa’s met zwembaden en privé aanlegsteigers laten duidelijk zien dat je je in de Costa Smeralda bevindt. Het kleine strand van Porto Raffael heet Cala Inglese of Spiaggia di Nelson. Deze benaming stamt af van een Britse admiraal die hier vermoedelijk voor anker heeft gelegen met zijn vloot.

Een nauwkeurig vaarschema met getimede instap- en zwemtijden, naast divers strand-stops, moet ervoor zorgen dat de baaien van La Maddalena niet overspoeld worden door de vele bezoekers. Over het algemeen houden de rederijen zich redelijk goed aan het rooster, maar in het hoogseizoen kan het soms iets anders lopen. Hierdoor is het niet altijd even makkelijk om een plekje te vinden in prachtige baaien, zoals bijvoorbeeld de baai van Cala Corsara op het eilandje Spargi.

Heerlijk snorkelen als je voor anker ligt.

 

Vrijwel alle boten varen ook naar Cala Santa Maria op het gelijknamige eiland en tot slot de Porto della Madonna, een ondiepe zeestraat tussen de eilandjes Santa Maria, Budelli en Razzoli. Wat je hier aantreft? Glashelder water die je in de Caribbean doen wanen!

De beroemde Spiaggia Rosa op het eilandje Budelli is ook vaste stop tijdens elke Maddalena-tour. Het strand staat bekend om haar roze glans maar wij zijn van mening dat je wel de nodige fantasie moet hebben om deze roze gloed te zien. Vrijwel alle boten gaan hier voor de kust voor anker want het is niet toegestaan om dit strand te betreden.

Vooral de grotere rondvaartboten maken een stop op het enige hele jaar door bewoonde eiland; La Maddalena. Dit eiland werd al door de Romeinen gebruikt als militaire basis. Piraten en barbaren vestigden zich op enkele andere kleinere eilanden. Talrijke forten zijn dan ook vandaag de dag nog op veel van de Maddalena-eilanden te zien.

De weg terug van de Maddalena-archipel naar het vasteland van Sardinië leidt onvermijdelijk langs Santo Stefano. Dit op twee na grootste eiland van het archipel was tot 2008 een Amerikaans militair gebied en de Verenigde Staten. Op piekmomenten woonden en werkten hier meer dan ook meer dan 2.000 Amerikaanse soldaten. Vandaag de dag telt het eiland slechts één exclusief resort aan de westkust. Restanten van de forten zijn hier nog te zien zoals: Forte San Giorgio.

Met de veerboot vanuit Palau naar La Maddalena

Met een brug verbonden vanuit het hoofdeiland Maddalena vind je ten oosten het eiland Caprera. Op Caprera vind je oa het museum van Garibaldi. Giuseppe Garibaldi was een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die een grote rol speelde in de geschiedenis van Italië. Samen met Camillo Cavour, Victor Emanuel II van Italië en Giuseppe Mazzini wordt hij beschouwd als een van de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’. Op Caprera vind je er diverse forten, zoals: Batteria di Candeo, Batteria Arbuticci en Batterie di Punta Rossa. Vanuit Palau, kun je met de veerboot naar het stadje La Maddalena, desgewenst met auto, fiets of scooter. Via de brug kun je dan naar Caprera. Wil je kamperen in de archipel dan kan dat alleen op het eiland La Maddalena: Camping Maddalena, Camping Abbatoggia en Camperplaats Il Sole.

Tot slot

Beleef een unieke vakantie op Sardinië met Sardinia4all!
Sardinia4all.com is gespecialiseerd in het op maat verzorgen en samenstellen van heerlijke vakanties of individuele rondreizen op Sardinië. Uw droomvakantie kan gerealiseerd worden met behulp van de expertise van de medewerkers van Sardinia4all, zowel vanuit Sardinië als Nederland.

Reactie Sardinië info

Dank jullie wel Sanne en Marieke. Het is prachtig daar en dit blog is een goede gids voor mensen die de eilanden willen bezoeken.

Wij hebben er ook heerlijk in een gehuurde boot rondgevaren. Zagen in de verte Capo d’Orso liggen. In glashelder water een prachtig onderwater wereld gezien. Boten huren kun je natuurlijk in Palau, maar ook in bijvoorbeeld Porto Pollo of Cannigone kun je prima bootjes huren. Wil je meer weten van de kust bij deze eilandengroep lees dan de rondleiding van Yvon Agterhof over de Gallura

Zoek op youtube naar Maddalena Archipelago en je vindt tientallen filmpjes waarbij turquoise blauw overheerst. We hebben er eentje uitgekozen om mee te eindigen:

 

Wilge!Rondleiding over de Maddalena archipel

Related Posts

Take a look at these posts