Sardinië Blog

Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)

by Wilge! on juli 6, 2020 Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)

Jarenlang doen wij ons best om Sardinië op de kaart te zetten, om Sardinië hoger op de to-do-list van vakantieplannen te krijgen. En dat lukt heel aardig, maar als er 2 mensen zijn die dit in 2019 in een stroomversnelling hebben gebracht, dan zijn dit Ovan en Marije (Amkina) wel . Daarom vinden we het ook heel leuk dat zij een rondleiding rond ‘hun’ dorpje Ollolai willen geven.

Wij, Ovan & Marije zijn in Ollolai komen wonen in mei 2018, vanwege deelname aan het tv-programma van RTL: ‘Het Italiaanse dorp, Ollolai’, en achteraf voor ons 1 van de mooiste plekjes van het eiland geworden. Over kronkelwegen, door verschillende soorten landschappen en prachtige bergen ligt daar het kleine bergdorpje Ollolai op 1000 meter hoogte waarin je je 30 jaar terug in de tijd waant, grenzend aan een prachtig natuurgebied.

Voor ons is de ongerepte natuur één van de mooiste dingen in deze omgeving plus de mensen die ontzettend gastvrij zijn. Wij hebben in de tijd dat we op Sardinië hebben gewoond onze B&B Amkina gerund. Helaas hebben we het avontuur moeten afbreken, maar de mooie herinneringen zijn gelukkig blijvend. Ondanks dat we er amper 2 jaar hebben mogen wonen, hebben wij zeker speciale plekken mogen ontdekken in en rondom Ollolai. We willen je graag meenemen op een paar voor ons bijzondere plekken.

Parco San Basilio, Ollolai

Het natuurpark wat grenst aan Ollolai is adembenemend. Als je de route volgt naar San Basilio vanuit het dorpsplein kom je op een gegeven moment de sterrenwacht tegen, zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Als je doorrijdt of doorloopt de natuur in vindt je prachtige plekken met eeuwenoude gigantische rotspartijen. Haal een lekkere lunch bij 1 van de lokale supermarktjes in het dorp en ga lekker picknicken op San Basilio.

Sterrenwacht Ollolai

Sa punta manna, Ollolai

Het hoogste punt van Ollolai, te bereiken via het natuurpark San Basilio. Hier heb je uitzicht over een groot deel van Sardinië, ze noemen het ook wel het raam van Sardinië aangezien je op een heldere dag zelfs een glimp van de zee kunt zien. Je kunt deze wandeling naar boven zelf maken begeleid door bordjes en touwen, het is wel klimmen over de rotsen, maar zodra je boven op de top staat, heb je dan ook een fenomenaal uitzicht!

Sa Punta Manna, Ollolai

Monte Gonare

Wekelijks reden wij over deze prachtige berg om boodschappen te doen in de stad Nuoro. Via kronkelende wegen omhoog staat er op het allerhoogste punt een kerkje. Met de auto rijdt je naar de huisjes die bij de kerk horen, vanaf daar neem je het pad naar boven toe.

Monte Gonare

Orgosolo

Wij zijn dol op kunst en Orgosolo is een compleet kunstdorp. In bijna elke straat vindt je een prachtige muurschildering (murale). Het zijn veelal politieke statements en is zeker de moeite waard om een middagje doorheen te lopen en alle verschillende muurschilderingen te bewonderen.

prachtige muurschildering (murale)

prachtige muurschildering (murale)

Piscine Naturali di Bau Mela

Sardinië heeft natuurlijk prachtige stranden met helder blauw water, maar ook in het binnenland vindt je prachtige plekken om te zwemmen, zoals het natuurlijke zwembad van Bau Mela. Een heerlijke plek om op de rotspartijen in de zon te liggen om daarna een ijskoude duik te nemen in het heldere water. (Dit vind je in de buurt van diverse Tombe di Giganti en de archeologische plaats: Area Archeologica di Sa Carcaredda)

Piscine Naturali di Bau Mela

Piscine Naturali di Bau Mela

Gairo Vecchio

Nu kom je op Sardinië veel vervallen huizen tegen die zijn verlaten of op instorten staan. Maar Gairo Vecchio is een complete spookstad die is verlaten door aardverschuivingen in 1963. Prachtige vergezichten en overblijfselen van een oude stad waar de natuur het helemaal weer heeft overgenomen.

Gairo Vecchio Spookstadje

Gairo Vecchio Spookstadje

Nivola museum in Orani

Los van alle prachtige natuur op Sardinië, is er ook genoeg te zien voor kunstliefhebbers. Het Nivola museum in Orani is zeker een aanrader. Niet alleen de beeldhouwkunst is prachtig om te bewonderen in het museum, het museum zelf is ook een architectonisch hoogstandje met een prachtig uitzicht.

Klederdrachtmuseum in Nuoro

Voor ons als mode-ontwerpers kan dit museum niet in het rijtje ontbreken van dingen die je gezien moet hebben. Heb je de kans om naar een traditioneel feest te gaan op het eiland waar alle klederdrachten bij elkaar komen voor een optocht, zeker doen! Zo niet, dan is er het klederdrachtmuseum Museo del Costume Nuoro in Nuoro waar alle klederdrachten van Sardinië staan tentoongesteld.

klederdrachtmuseum Museo del Costume Nuoro

klederdrachtmuseum Museo del Costume Nuoro

Tot slot nog een opmerking over de Barbagia

En als laatste, in deze regio, de Barbagia, vindt in de herfst- en wintermaanden het event ‘Autumno in Barbagia’ plaats. Wil je echt het lokale leven ontdekken dan kan dat elk weekend in een ander dorpje dat alle deuren voor het publiek opent. Je kunt proeven van het traditionele eten, genieten van dansoptredens en natuurlijk alle tradities bekijken zoals de klederdrachten en ambachten die nog levend zijn.

Redactie Sardinië-info: het was voor jullie een leuk avontuur en jullie hebben in een korte tijd een flinke schare mensen erg blij gemaakt met jullie verhalen, met jullie B&B, met de experiences. Nu zetten jullie Amkina en jullie modelabel voort in Friesland. Jullie hebben onlangs een video opgenomen met een terugblik naar de Ollolai-tijd. Je ziet het hier:

Jullie wilden er het liefst een beeld-verhaal van maken met weinig tekst. Vandaar grote foto’s die jullie daar zelf hebben gemaakt.

Wij zijn ook bij Ovan en Marije in Ollolai geweest en hebben de omgeving aldaar uitgekamd. We hebben daarvan een blog gemaakt, dat een mooie aanvulling is op deze rondleiding. Het was een (h)eerlijke ervaring. De experience bij de schilder zullen we nooit vergeten, alsmede jullie gastvrijheid.

nb: naast een blog over onze toer rond en in Ollolai, hebben we ook nog een pagina met onze ervaringen in de provincie Nuoro. Hier zie je bijvoorbeeld onze foto van Gairo Vecchio:

Wilge!Rondleiding rondom Ollolai (Nuoro)