Deze rondleiding start in Teulada, daar waar Hans en Laura een – ook voor jullie – huurbaar huis hebben: Casa Fiore D’Oro. Zij nemen ons mee langs schitterende stranden en interessante bezienswaardigheden in de wijde omgeving.
Teulada
In het gastvrije dorpje Teulada staat ons vakantiehuis. Het dorp is qua oppervlakte best wel groot, maar het is nog echt een dorp. Het is vriendelijk, gastvrij, gezellig, een beetje lui… het is rustig, soms heel uitbundig, vooral als er feest is. Teulada heeft mooie plekken en gebouwen en is práchtig gelegen omringd door bergen en heuvels (bekijk hier de video-impressie van Teulada en omgeving in vogelvlucht). Het heeft een rijk plattelandsleven in het wat vlakkere buitengebied “Tuerra”. Maar ook verborgen in de bergen liggen vele boomgaarden, “case di campagna” (oftewel berg-huizen) waar mensen in het weekend naartoe trekken, naar hun schapen, geiten, varkens en andere beestjes, Waar ze druiven, fruit en groenten verbouwen. Daar worden heel wat potjes ingemaakt, jams gekookt en wijn gebotteld.
Herders horen hier bij het dagelijkse straatbeeld, zo ook vissers want uiteraard ligt Teulada vlakbij de zee, de schitterende, prachtige, heerlijke onweerstaanbare zee waar elke Teuladijn mega trots op is. En wij ook! In deze video zie je hoe mooi het buitengebied “Sa Tuerra” is, je ziet een vogelvlucht-perspectief van Teulada en je krijgt een impressie van één van de stranden en de mooie kustlijn te zien, genieten dus!
Twee haventjes is Teulada rijk. Een oude vissershaven, “Su Pottu Becciu” ook wel “Portu Budello” genoemd, waar voornamelijk kleine vissersboten liggen en uitvaren. En de nieuwe haven Porto di Teulada ook wel “Su Pottu Nou” genoemd, waar de grotere exemplaren aanmeren. Waar ook een jacht-haven is en waar je soms je ogen uitkijkt als er weer een reus van een jacht ligt van deze of gene (meestal anonieme) rijke familie.
Teulada is ook rijk aan tradities, rijk aan prachtige kleurrijke klederdrachten en juwelen, rijk aan een zeer typische zang/dichtvorm, rijk aan dans en cultuur. Het hele jaar door worden al deze tradities inclusief kledij, en alle mooie ambachten getoond tijdens dorpsfeesten. Maar in juli en augustus dán is high life in en om Teulada, dan zijn er bijna dagelijks festiviteiten en optredens, van processies tot optredens van bands, van ambachtsmarkt tot openlucht-filmavond, van optochten met mooie klederdrachten tot buiten-restaurant, voor elk wat wils dus.
Het dorp telt vele kleine straatjes gevuld met oude traditionele huizen en moderne huizen. Het hart van Teulada is het ronde dorpsplein “Piazza Fontana” waar het een bonte mengelmoes is van kletsende dorpsbewoners, bars, terrasjes, krantlezende mensen en Italiaanse auto’s, gezelligheid dus. Verderop in het dorp is er nog het romantische kerkplein, dat ’s avonds mooi verlicht is, met het typische kerkje en de “Casa Baronale”.
Eten kun je in de vele restaurants. Van overheerlijke visspecialiteiten tot traditionele gerechten tot een eenvoudig “anti pasti-plankje”. Wil je liever zelf koken dan kun je terecht voor je boodschappen in de diverse lokale buurtsupers, je weet wel van die gezellige winkeltjes waar je ook nog een leuk praatje met de lokale mensen kunt maken, en op de wekelijkse maandagochtend markt. Voor je dagelijks vers brood ga je natuurlijk ’s ochtends naar de bakker, maar denk dan wel eerst aan die echte Italiaanse cappuccino die je kunt drinken in één van de vele lokale bars. Wil je traditioneel zoet gebak “dolci” proeven, loop dan eens binnen bij een van de banketbakkers die het vak van hun moeder of oma geleerd hebben en niet afwijken van die authentieke recepten, heerlijk! Heb je nog zin in een glaasje Sardijnse wijn bezoek dan de wijnbar. En dat allemaal op 5 tot 15 minuten afstand van ons vakantiehuis Casa Fiore D’Oro!
Omgeving
Wie niet van veel toerisme houdt en van massa’s mensen, die is in Teulada en sowieso in Zuid Sardinië aan het goede adres. Ondanks haar prachtige ligging is dit dorp toch nog redelijk onbekend….gelukkig. Tóch is er veel moois te zien, te bewonderen en te bezoeken rondom Teulada en Casa Fiore D’Oro. Beleef hier al een kleine video-impressie.
Uiteraard raden wij je allereerst zeker aan om een aandachtige wandeling door Teulada zélf te maken, klim eens langs het idyllische kerkje de straatjes omhoog, kronkel straatjes in en weer uit, en geniet zo nu en dan van het uitzicht als je hogerop staat. Wil je wat meer natuur, wandel dan de geurige heuvels in. Ook voor mountainbikers en wielrenners zijn er vele gelegenheden.
Nét buiten Teulada vind je nog het apart gelegen kerkje “Chiesa di Sant’Isidoro”, heel vredig, slechts gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Typisch is het dat daar altijd een koele bries staat en het er ongelooflijk stil is.
Een absolute aanrader voor de zeeliefhebbers, is een dagje varen met lunch aan boord, met één van de excursieboten. Bijvoorbeeld de “Milmar”, een mooie grote zeilboot. De “Lucia Madre” is een gezellige familie vissersboot. De “Jessica” ook een vissersboot. Bekijk hier een video-impressie en kom al in de sfeer.
Rijd naar het noorden via de SP70 richting Sandati. Eerst kom je langs de absoluut spectaculaire druipsteen-grotten “Is Zuddas”, het blijven wereldwonders. In het bijbehorende restaurant kun je bovendien heerlijk Sardijns eten. Oók in Santadi, is een van de beste, men zegt zelfs de allerbeste wijn-coöperatie van het eiland Sardinië. Eenmaal in Sandati kan je verder via de SP1 dwars door schitterend bergachtig en bosrijk gebied.
Aan de SP1 ligt het park “Su gutturu mannu” en zuidelijk van de SP1 het “Foresta di Is Cannoneris” en “Punta Sebera”. Ga er heerlijk wandelen en picknicken. In de bossen, zowel ten noorden als ten zuiden van de SP1 vind je ook nog verkoelende watervallen, oa: Cascate Su Spistiddadroxiu, Cascate Is Fanebas, Cascate Riu Alinu en Cascate Rio Sa Cresia.
Rijd je de SP1 verder af dan kom je in het industrieterrein Macciareddu van Cagliari alwaar de Ichnusa-bier-fabrieken staan. Niet vreemd opkijken als je ook het Heinekenbord zit staan: Ichnusa is eigendom van Heineken. Het is het bekendste biermerk van Sardinië met de 4-mori op het etiket.
In plaats van de SP1 uit te rijden kun je ook naar het noorden (SP293) en een kijkje nemen in het Castello di Acquafredda
Een aanrader is een bezoekje aan het stadje Pula in het zuiden. Een gezellig klein stadje met hele aparte leuke ambachtelijke en soms luxe winkels, leuk pleintje, paar oude straatjes, heerlijke restaurants en zálig ijs bij restaurant “Su Nuraghe”. Hier vind je ook een van grotere archeologische vindplaatsen: Nora. Voordat je deze vindplaats bereikt kan je nog even om het kerkje van Sant Efisio heen lopen. Niet dat dat zo geweldig mooi is, maar elk jaar wordt op 1 mei het beeld van Saint Efisio in een indrukwekkende processie van Cagliari naar dit kerkje gebracht.
Carbonia en Iglesias zijn de wat grotere steden met weekmarkten die het bezoeken zeker waard is. Deze steden zijn de hoofdsteden van de gelijknamige provincie, maar ook van van het gehele oude mijnbouwgebied, waar deze streek door gekenmerkt wordt! Overigens ligt Teulada officieel nog net in de provincie Cagliari, maar vaker wordt de Sulcis-Iglesiente genoemd, de oorspronkelijke provincie waar heel het zuidwesten toe behoorde.
Cagliari is de hoofdstad van Sardinië, het is een grote prachtige stad vol historie. Het is een échte winkelstad waar je je hart wel kunt ophalen. Elke zondag zijn er antiek- en vlooienmarkten. Je kunt er ook een hele leuke tour maken met oa. een “ape”, zo’n typische driewieler, kijk maar eens op www.cagliaritouring.com
En dan heb je nog “Isola San Pietro”, een pareltje, het wordt ook wel het “tonijn eiland” genoemd. Het staat bol van de gekleurde gebouwen en bezienswaardigheden. Eigenlijk lijkt het net alsof je helemaal niet meer op Sardinië bent, zelfs de taal die er gesproken wordt klinkt heel anders. Dit eiland is te bereiken met de veerboot via het schiereiland Sant Antioco of via PortoScuso. Over Sant’Antioco is deze rondleiding geschreven.
De stranden
Al vanaf 10 autominuten van Casa Fiore D’Oro, dus ook eventueel gemakkelijk per fiets te bereiken, liggen de eerste mooie stranden. Witte zandstranden met heerlijk helder en azuurblauw-water. De stranden en baaien rondom Teulada zijn het hele jaar door toegankelijk met uitzondering van het strand ’s Ortixeddu” dit is alleen in het zomerseizoen geopend. In het hoogseizoen, juli en augustus, zijn de stranden natuurlijk druk bezocht, maar kom je er de rest van het jaar kan het zomaar zijn dat je er in je eentje bent, heerlijk genieten van de zeegeluiden, de zeegeur en het strand, even je eigen Zen-moment. Hieronder hebben we enkele van de stranden rondom Teulada en omgeving genoemd maar er zijn er natuurlijk meer. Het is leuk ook zelf nog wat te ontdekken, vergeet dan ook de vele baaitjes niet, alvast veel strandplezier gewenst!
Op onze website hebben we een beschrijving gemaakt van de onderstaande stranden:
- Portu Tramatzu
- Spiaggia di Torre di Budello
- s’Ortixeddu
- Piscinni
- Capo Malfatano
- Tueredda
- De 8 stranden van Chia
- Isula Manna
- Il porticciolo
- La colonia
- Spiaggia del morto
- Campana
- Su Giudeu (foto)
- Cala Cipolla
- (toevoeging Sardinië-info:) Baaitje achter de Toren van Chia: Spiaggia di Su Portu
- Porto Pino en Is Arenas Biancas
- Cala Zafferano
De folklore en tradities
Sardinië is een fascinerend eiland, het barst van de tradities en oude gewoontes. Juist deze bijzondere folkloristische erfenis maakt het eiland magisch. Je voelt het!
Nog tot op de dag van vandaag dragen vrouwen, mannen én kinderen tijdens feesten, stoeten, processies en dansvoorstellingen trots hun prachtige rijkversierde “costumi Sardi” oftewel Sardische klederdracht. Elk dorp en stad heeft zijn eigen kenmerken. Bijna elke familie heeft wel zo’n schitterend handgemaakt en daardoor zeer kostbaar kostuum of jurk. Wij, Hans en Laura, zijn zelfs getrouwd in de traditionele kledij! Maar de tradities en folklore stoppen niet bij de kleding.
Er is ook een zeer opmerkelijke dichtvorm die wordt gezongen en die al eeuwen bestaat, de “muttetus”. Deze mutettus bevatten altijd een boodschap of verhaal.
Dan is er nog de danskunst, “Su ballu Sardu”. Altijd in klederdracht gedanst en zóóó ontzettend fascinerend. Er bestaan tientallen dansen gedanst op Sardijnse muziek die dan weer wordt gemaakt en ten gehore gebracht door diverse traditionele muziekinstrumenten zoals “sa fisarmonica” en “is launeddas”.
Je vindt op Sardinië massa’s ambachtelijk gemaakte voorwerpen zoals, messen, manden, borduurwerk, houten planken, aardewerk…je wordt er hebberig van. En ga voor de grap eens langs bij de plaatselijke juwelier om de eeuwenoude en steeds nog gebruikte fantastische sieraden te bekijken.
Men gebruikt ook nog steeds dagelijks eeuwenoude recepten en bereidingswijzen, letterlijk van moeder op dochter en van vader op zoon doorgegeven. Elke streek heeft zijn typische gerechten, zijn eigen pasta-vormen, kazen, zijn eigen gebakjes en broodsoorten. “Su coccoi” is een heel bijzonder authentiek voorbeeld van een sardisch brood.
Er zijn vele “Sagra”, festivals, “Sagra del pane” (brood), “Sagra della pecora” (schaap), “del vino” (wijn), en nog vele vele meer. Er zijn processies waarbij een Heilige geëerd wordt. Feesten om het leven te vieren of het seizoen. De Sardijn is trots, respectvol en dankbaar voor zijn/haar eiland en levenswijze en dát eert men in Folklore!
Tot slot
De omgeving van ons vakantiehuis heeft nog veel meer te bieden, dit is pas een beginnetje… Uiteraard zijn er ook de nodige Tombe de Gigantica, Nuraghes, torens en Domus de Janas. Ga het zelf maar ontdekken, je hebt nu vast een startpunt! Veel plezier,
Hans en Laura
PS. Lees hier meer over ons huis: Casa Fiore D’Oro Bekijk de website.
Reactie redactie Sardinie-Info:
Dank jullie wel voor deze rondleiding in deze prachtige uithoek van het eiland. Zeer authentiek, wij zijn er regelmatig geweest en kunnen beamen wat hier boven staat. De wijngaarden, de bossen, de grotten, de torens, de oude mijnbouw, de flamingo’s en andere vogels, de prachtige stranden.
Het pleintje in Pula was vaak even een pauze uitstapplek. Het strand van Su Giudeu prijkt al jarenlang op mijn visitekaartje.
Nog steeds op mijn verlanglijst staat een wandeling naar het zuidelijkste puntje van Sardinië: Capo Teulada. Het gaat er vast een keer van komen.