Wij zijn Alessandra, Rob en dochters al een paar keer tegen gekomen op Sardinië en in Nederland op een beurs. Dat was heel gezellig. Ze wonen nog niet zo lang op Sardinië, maar waren wel al echte kenners van het eiland. Dus, toen ik vroeg om een rondleiding in ‘hun’ omgeving, zeiden ze grif: ja! Ik geef ze dus graag het ‘woord’:
We beginnen voor het gemak in onze woonplaats Muravera, waar we 4 jaar geleden naar toe verhuisd zijn met ons gezin.
Directe omgeving Muravera
Muravera is, evenals de buurdorpen San Vito en Villaputzu, bekend om de teelt van heerlijke citrusvruchten. In en rondom de dorpen zie je vele hectaren met boomgaarden van verschillende soorten sinaasappels, citroenen en mandarijnen. In april vindt in Muravera dan ook het jaarlijkse citrusfestival plaats (La Sagra degli Agrumi).
Flamingo’s
Wanneer je vanuit Muravera richting San Priamo en Capo Ferrato rijdt, zie je na zo’n 7 km de Stagni van Colostrai en Feraxi.
De omgeving van Colostrai en Feraxi wordt gekenmerkt door prachtige natuur met een aantal ‘stagni’. Dit zijn meren die uitmonden in de zee. In deze ‘stagni’ leven veel vissen, watervogels en er zijn zeer regelmatig prachtige roze flamingo’s (fenicotteri) te bewonderen.
De Koningskust: de mooiste stranden
De bekendste plek van de zuidoostkust is Costa Rei. Deze kuststrook grenst in het zuiden aan Sant Elmo, een zandstrand met kraakhelder water omringd door surrealistisch aandoende rotsen, en in het noorden aan Capo Ferrato, een natuurreservaat waar geen bebouwing is toegestaan. De kustlijn staat bekend vanwege haar 8 km lange witte en goudgele stranden.
Een van de meest populaire plekken is Monte Nai (het centrum van Costa Rei) vanwaar je de gehele kust kunt overzien. Dit toeristische plaatsje is gezellig druk in de zomermaanden. Er zijn vele restaurants, ijssalons en boetiekjes. In juli en augustus is er ook een avondmarkt waar ze typische Sardijnse producten verkopen. Een tip voor een goed restaurant is ‘Ristorante Il Molo’ aan de Via Ichnusa in Costa Rei.
Wil je meer mooie stranden zien dan alleen Costa Rei? Neem dan de kustweg vanuit Costa Rei richting Villasimius. Stop bij het eerste strand waar je de aanduidingen naar Scoglio di Peppino en Santa Giusta ziet. Vanaf het strand van Santa Giusta loop je over een mooi wandelpad naar de baai van Scoglio di Peppino. Op een mooi panoramisch punt staat het standbeeld van ‘Cristo Benedicente’ dat uitkijkt op de zee.
Cala Pira is een prachtige idyllische baai met wit zand en kristalhelder water dat gelegen is tussen Villasimius en Sant’Elmo aan de weg SP 18. Het is een populair strand, met name in juli en augustus. Het strand is 500 meter lang en ligt verscholen tussen twee heuvels. Vanaf het strand heb je mooi uitzicht op het onbewoonde eilandje Isola Serpentara en de Torre di Cala Pira. Je kunt hier goed snorkelen aan de kant van de rotsen. Het water is helder, ondiep en de vissen zwemmen dichtbij de kust.
De omgeving van Villasimius wordt ook gekenmerkt door mooie stranden en baaitjes. Dit plaatsje hoort bij het beschermde natuurgebied Area Marina Protetta. Villasimius is een gezellig plaatsje met vele restaurantjes en een gezellige markt op zaterdagochtend.
Porto Giunco aan de Capo Carbonara in Villasimius is te zien op vele ansichtkaarten en websites door het adembenemende uitzicht vanaf de hoogte van de toren van Porto Giunco. Deze unieke plek wordt gekenmerkt door de bijzondere schoonheid van het heldere zeewater, het witte zandstrand en het erachter gelegen meer (lstagno) Notteri, waar regelmatig roze flamingo’s te zien zijn, vlakbij de haven van Villasimius. Punta Molentis is een nog zo’n voorbeeld van een prachtig strand dat je gezien moet hebben. Daar komen twee zeeën bij elkaar.
Restauranttip: Restaurant ‘La Vela’ in het haventje van Villasimius. Voor een mooi uitzicht op het strand van Campulongu zit je goed bij restaurant ‘Il Miraggio’.
Onze persoonlijke voorkeur voor stranden gaat in het hoogseizoen naar de iets minder drukke stranden zoals Feraxi, Capo Ferrato, Murtas of de kuststrook tussen San Giovanni en Colostrai.
Restaurant tip: Marina Gio aan het strand bij San Giovanni in Muravera. Heerlijke dagmenu’s voor € 14,- of een gevarieerd menu van de kaart, zoals pasta’s, vis, vlees, pizza’s en zeevruchten. Je krijgt na het eten altijd heerlijke Sardijnse koekjes aangeboden.
Mijnwerkersdorpje Monte Narba
Bij het dorpje San Vito (op 2,5 km vanaf Muravera) ligt het verlaten, en inmiddels deels verdwenen, mijnwerkersdorpje van Monte Narba. Volg de weg vóór binnenkomst in San Vito naar deze mijnen (Miniera di Monte Narba). Deze weg is onverhard.
De mijnen waren wijd bekend in de 18e eeuw, en waren destijds een van de belangrijkste vindplaatsen van lood en zilver in Italië. Het mijndorp werd gebouwd in 1864, toen de Società Lanusei de rechten kreeg voor de mijn. Het was een compleet stadje: er was een telefoon, elektriciteit, huizen voor de werknemers en het management, een ziekenhuis, een houtzagerij, een garage en een prachtige villa voor de directeur.
Deze Villa Madama is drie verdiepingen hoog en er zijn prachtige plafond- en muurschilderingen te bewonderen. De fresco’s dateren van 1916 toen er in de Eerste Wereldoorlog Oostenrijkse gevangenen werden gehuisvest.
Het spookdorpje is sinds 1935 volledig verlaten en door meerdere overstromingen niet op elke plek makkelijk toegankelijk, maar zeker een bezoekje waard. Let wel op dat de weg onverhard is en het laatste stukje moet je lopen (circa 200 meter).
Picknicken en cultuur snuiven
Wanneer je op een dinsdagochtend in de omgeving van Villaputzu bent, bezoek daar dan ’s ochtends de markt. Bestel bij de ‘kwartelkraam’ een op houtvuur gegrilde kip of een paar kwartels en je hebt een heerlijke lunch voor tussen de middag. Je kunt ook bij de bakker broodjes laten beleggen met verse vleeswaren of kaas. Vergeet niet een flesje Cannonau of Vermentino mee te nemen ;-).
Neem vervolgens de weg vanuit San Vito naar Nuraghe Arrubiu in Orroli. Je rijdt dan via de provinciale weg door de bergen waar je geniet van prachtige uitzichten. Maak een tussenstop, in de buurt van Escalaplano, bij de ‘Domus de Janas’ (feeënwoningen) van Fossada.
Deze prehistorische woningen en grafkamers, die in de rotsen werden uitgehouwen, waren van buitenaf alleen zichtbaar door hun kleine raampjes, die doen denken aan sprookjeshuizen.
De picknickplek is naast het kerkje van San Giovanni Battista. Er zijn bankjes en tafels waar je kunt picknicken onder de oude kurkeiken.
Als eindbestemming van deze tocht kun je de Nuraghe van Arrubiu in Orroli bezichtigen. De Nuraghe Arrubiu is een van de grotere nuraghes van Sardinië. De naam betekent rode nuraghe in het Sardijns, die is afgeleid van de stenen waarmee het was gebouwd.
De Nuraghe is gebouwd in de vijftiende eeuw vóór Christus; de hoofdtoren bereikte oorspronkelijk een hoogte tussen 25 en 30 meter en is daarmee een van de hoogste bouwwerken in de bronstijd in Europa. Het hoofdgebouw, dat uit vijf torens bestaat, wordt beschermd door twee secundaire muren, waardoor er in totaal 21 torens zijn. De oppervlakte van het complex is ca. 3000 vierkante meter.
Openingstijden; dagelijks vanaf 9.30 uur tot zonsondergang.
Tot slot
Wil je op vakantie naar het zuidoosten van Sardinië? Of wil je hier een aantal dagen doorbrengen, als onderdeel van een rondreis, in combinatie met de overige mooie plekjes op het eiland?
Sardinië reizen is een enthousiast bedrijf dat zelf aanwezig is op Sardinië. Alessandra is half Sardijns en woont met haar Nederlandse man Rob en twee dochters in Muravera. Ze kennen het eiland goed en delen graag hun liefde voor het eiland. In tegenstelling tot de grote boekingswebsites kun je bij hen terecht voor gedetailleerde informatie over de accommodatie en de omgeving. Dat doen ze dan ook graag. Wanneer je bij hen geboekt hebt en je ter plaatse hulp of tips nodig hebt, zijn zij altijd bereikbaar, ook voor tips over leuke restaurants, onbekende stranden, gezellige bars en diverse excursies.
Ze kennen alle huiseigenaren van de vakantiewoningen die zij aanbieden. Ze hechten veel waarde aan schone, nette accommodaties met voldoende comfort en een sfeervolle uitstraling. Kijk voor het aanbod en contactgegevens op www.sardiniereizen.nl.
Reactie Sardinië Info:
Dank je wel Alessandra en Rob. De zuidoosthoek van Sardinië her- en verbergt ook weer veel moois. We zijn er zelf ook meermaals geweest. Oa op een aantal campings gestaan, zoals Le Dune, Capo Ferrata, Tiliguerta en 4Mori. Stuk voor stuk leuke campings en dat lees je dan ook in onze campingervaringen. Een andere ervaring die ons altijd bij zal blijven is “samen met de flamingo’s op de strand”. Nou ja, zij stonden in het stagno Notteri met hun roze poten en wij lagen op de smalle strandstrook Spiaggia Del Giunco tussen het stagno en de zee net onder Villasimius. De wandeling op Capo Carbonara met het uitzicht op het eilandje Isaloa dei Càvoli vonden wij ook erg leuk om te doen.
Over mooie baaien en stranden gesproken: de baai van Solanas vonden we ook een mooie! Aan die kust zijn niet veel baaien en stranden.
Villasimius vonden we een gezellig dorpje. Er is ook een Museo Archeologico di Villasimius, maar dat was gesloten toen wij er waren (tussen de middag en dan is heel veel dicht op Sardinië) Er is overigens ook een 18-holes golfbaan.
Ga je vanuit Muravera een dagje naar Cagliari, dan is de weg door het binnenland – de oude SS125 – een schitterende rit! De terugweg zou je dan via de kust en de SS125var kunnen doen. Ook mooi, maar anders mooi.